Projekt och organisationer vi besöker

 

Organisationen OICH                                                         

 

I Bolivias lågland finns byn Lemoncito, där urfolket chiquitanos sedan hundratals år lever. Här togs ett viktigt steg för Latinamerika, dels tack vare Diakonias stöd till organisationen OICH.

All verklig förändring sker när människor får redskap och kunskap att förändra sina liv. Invånarna i Lemoncito är ett exempel på detta.

En av kvinnorna i byn, Isabelle Liva Garcia, beskriver hur förändringar har skett och hur hon vet att hennes barnbarn kommer att få ett bättre liv än hon själv levt. Hon berättar att folket från Lemoncito har varit hjältar som har påverkat hela kontinenten.

Det var nämligen här som människor började protestera för att få ta del av sina rättigheter. Stora grupper av urfolk påbörjade 1992 en marsch, som skulle ta dem till Lima i Peru, för att påvisa sina rättigheter. Den första marschen följdes under åren av flera.

Tidigare levde folket här utan möjligheter att påverka sin situation. De var jordlösa, fattiga, utan röst i politiska sammanhang, oorganiserade och utan rätt till sin egen kultur. Idag här människorna organiserade och vet vilka rättigheter de har som medborgare. De har också fått hjälp att samlas för att hitta former för att sälja sina produkter och skapa samarbeten som förbättrar jordbruket och ökar välståndet.

OICH - organisationen förändrar människors liv

Diakonia har i många år gett stöd till organisationen OICH (Organizacion Indigena Chiquitano). Det är en intresseorganisation för urfolk, som radikalt förändrar människornas liv: De arbetar för att folket ska få rätt till jord- och landområden, naturtillgångar, mänskliga rättigheter, utbildning och kultur.

Genom enträget arbete har organisationen, och flera andra, ändrat hela den politiska arenan i Bolivia. Genom OICH, och Diakonias stöd, har flera viktiga förändringar skett:

Människor får utbildning på sitt eget språk
Bättre resurser finns nu för skola och sjukvård
Representanter för urfolk har fått platser i parlamentet

Människor som tillhör urfolk i Bolivia är idag mer integrerade i samhället, vilket ger dem ökad självkänsla och också en tydlig förväntan på framtiden.

Fattigdomen finns kvar men bekämpas steg för steg. Femhundra års förtryck av den grupp som en gång kallades "indianer" håller på att ta slut.

 

CESPC

Diakonia stödjer CESPSC som samlar tre ursprungsfolk i Santa Cruz-provinsen, Bolivia. Genom CESPSC har de tre folken kunnat gå ihop för att få större genomslag i kampen för sina rättigheter.

Diakonia har under lång tid byggt upp ledarskap och kapacitet att utarbeta och presentera förslag för att få tillstånd olika förändringar vad gäller lagar och förordningar som påverkar ursprungsfolken.

Stödet har fokuserat på att utbilda kvinnliga ledare, vilket har gett frukt i form av ökat kvinnligt inflytande i organisationerna samt kvinnor som deltagit i externa processer såsom att utarbeta Bolivias nya konstitution och delta i lokal-, regional- och rikspolitik.

Diakonias stöd till CESPSC finansieras med medel från Sida.

 

 

San Javier                                                                                               

San Javier är en del av en turistregion som är uppbyggd kring vackra byggnader och kyrkor som uppfördes av jesuiterna under sexton- och sjuttonhundratalet. De byggde hela samhällen för att evangelisera ursprungsfolken, men också skydda dem från slavhandlare.

Samhällena blomstrade både kulturellt och ekonomiskt och sågs snart som ett hot mot den spanska kronan som drev ut jesuiterna 1767. Innan dess hade flera ursprungsfolk, däribland Chiquitanofolket, evangeliserats och utbildats till skickliga konstnärer, hantverkare och musiker. Reducciones, som dessa samhällen kallades, tillverkade sina egna musikinstrument och skrev och framförde egen barockmusik

 

 

I staden Sucre kommer vi att besöka kvinnoorganisationen:  

Centro Juana Azurduy

De har tagit sitt namn efter en känd nationalhjältinna. 

Juana Azurduy de Padilla, född 1781, död 25 maj 1862, var en boliviansk nationalhjältinna, gerillaledare och frihetskämpe i nuvarande Bolivia, berömd för sin kamp mot spanjorerna under det Bolivianska självständighetskriget 1809-1825. Hon var gift med gerillaledaren och frihetskämpen Manuel Ascencio Padilla.
Organisationen arbetar i fyra områden:
Mot våld mot kvinnor.
För att stärka kvinnors politiska makt.
För att stärka kvinnors plats på arbetsmarknaden
Med en radiostation kallad "Rado Enfoque"
 

Organisationen CECOPI 

Centro de Educación y Comunicación para Comunidades y Pueblos Indígenas. ( Centrum för utbildning och kommunikation för ursprungsbefokningar) 
Organisationen är belägen i El Alto, grannstad till La Paz. De arbetar med kommunikation i vidaste mening och vänder sig i första hand till kvinnor. Många av dem har kommit flyttande från landet till staden under de senast åren. De har aymara som sitt modersmål. 
Stödet från Diakonia går i första hand till at utbilda kvinnor till att sända radio. Radioprogrammen handlar mest om att bekämpa våld i nära relationer. 
Dessutom finns  kurser i ämnen som underlättar för kvinnor att ordna sin egen försörjning. Ex. tårttillverkning, sömnad av de raditionella kjolarna, makramé (används till sjalarna) 
Ungdomarna har en egen avdelning. En grupp ungdomar sänder program på aymara riktat till andra ungdomar. 
 
 

CADIC

en grupp som vi sällan observerar är de bolivianer som har afrikanska rötter.  Cadic är organiserar afrobolivianerna. Namnet på organisationen är Centro Afroboliviano para el Desarollo, vilket översatt till svenska blir: Afrobolivianskt centrum för utveckling.  Organisationen arbetar mest med påverkansarbete. de organiserar också kurser för den afroboliviansak befokningen. 
Afrobolivianerna finns mest i den nordöstra delen av landet där det finns regnskog. Vägen dit slingrar sig ner för anderna. Den gala vägen kallas för Dödens Väg och är en populär rutt för cykelturister.

https://www.cadic.org.bo